Beuningen gaat openbare verlichting moderniseren

beuningen-buiten-gewoon-verlicht

De gemeente Beuningen heeft besloten om de openbare verlichting geleidelijk te moderniseren volgens het motto: licht waar nodig, donker waar mogelijk.

Hierbij moeten keuzes gemaakt worden en daarbij vraagt de gemeente uw mening. “U kent uw omgeving immers het beste. Zo komen we samen tot een duurzame openbare ruimte”, aldus de gemeente.

Beuningen buiten gewoon verlicht

Alle bestaande verlichting in de buitenruimte wordt getoetst volgens het nieuwe beleid (zie beuningenbuitengewoonverlicht.nl). Veel verlichting wordt geleidelijk omgezet naar duurzamere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld led-verlichting die gedimd of uitgezet kan worden in de nacht. Begonnen wordt met het omzetten van de oranje lampen langs de hoofdwegen naar led-lampen. Sommige verlichting staat op plekken waar zij niet nodig is en kan misschien zelfs verwijderd worden. Uitgangspunt is dat er geen verlichting bij komt. De gemeente houdt hierbij rekening met de veiligheid van de inwoners en de verkeersveiligheid.

Kijkt u mee?

“Deze benadering vergt een andere manier van kijken”, meent de gemeente. “Verlichting kan een gevoel van veiligheid geven op een plek die normaal donker is. Dit is eigenlijk schijnveiligheid. Als niemand naar die plek omkijkt, kan er in probleemsituaties geen hulp geboden worden.”

En moeten we de openbare ruimte in het centrum of bij sportvelden wel verlichten, als reclame- en sportveldverlichting de omgeving ook al van licht voorziet? Of een voetpad na negen uur ’s avonds niet meer gebruikt wordt? Omdat u als inwoner uw omgeving het beste kent, vraagt de gemeente u om mee te kijken waar verlichting nodig is en op welk tijdstip. In de donkere maanden van 2017 en 2018 organiseert de gemeente Beuningen kijkavonden. Dan is de buitenverlichting immers het beste te toetsen.”

Meld u aan!

Wie met de gemeente mee wilt kijken is van harte welkom. Stuur de gemeente een e-mailbericht via gemeente@beuningen.nl met uw naam en adresgegevens en geef hierbij aan dat u graag meedenkt over de openbare verlichting in uw omgeving. U ontvangt dan tijdig meer informatie over de kijkavonden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.beuningenbuitengewoonverlicht.nl.

Foto: Merijn Koelink

Beuningen Magazine is mede mogelijk door:
knop-pijl-blauw-naar-laatste-berichten