Beuningen gaat startersleningen verstrekken

pixabay-hypotheek

BEUNINGEN, 19 oktober 2016 – De gemeente Beuningen stelt vanaf 2017 eenmalig een budget van 2 miljoen beschikbaar om startersleningen te financieren. Met de startersleningen wil de gemeente Beuningen de toegankelijkheid van de woningmarkt voor starters verbeteren en de doorstroming van huur naar koop bevorderen. SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) biedt het product starterslening aan.

Meer kans om een woning te kopen

De starterslening overbrugt het verschil tussen de verkrijgbare hypotheek en de benodigde hypotheek om een woning te kopen. Vooral jonge stellen en alleenverdieners met een inkomen tussen de €35.000,- en €45.000,- hebben zo meer kansen om een woning te kopen. Deze groep is gezien hun inkomen aangewezen op woningen met een prijs tussen de anderhalf en twee ton. Vaak kunnen ze de aankoop net niet financieren met de verkrijgbare hypotheek.

Bedragen

De regels van de verordening zijn afgestemd op de effecten die de gemeente met deze regeling wilt bereiken, zoals doorstroming en starters binden aan de gemeente. Het bevat de hoogte van de lening (maximaal €30.000,-) en de maximale verwervingskosten (maximaal €215.000,-. Hiermee kan een woning van ongeveer 2 ton worden aangekocht plus de bijkomende kosten van ongeveer 6%). Met deze voorwaarden zijn woningen financierbaar voor starters met inkomens tot ongeveer €45.000,- Kosten voor woningverbetering mogen meegenomen worden.

Risico’s

De gemeente loopt geen risico, de gemeente stort het budget bij SVn in een revolverend fonds en Nationale Hypotheek Garantie verstrekt de borgtocht.

75 startersleningen mogelijk

Uitgaande van een maximale lening van €30.000,-. schat de gemeente in dat zo’n drie jaar leningen kunnen worden verstrekt. Als het budget op is kan de raad opnieuw besluiten (op basis van de behaalde effect) of er een
budget beschikbaar wordt gesteld. Daarnaast is het een revolverend fonds: na drie jaar blijkt bijna
driekwart van de starters de lening af te lossen (ervaringsgegevens SVn) waarmee het fonds gevuld wordt
en het geld weer in te zetten is voor nieuwe startersleningen.

Beuningen Magazine is mede mogelijk door:
knop-pijl-blauw-naar-laatste-berichten