De zeeheld uit Winssen

zeeheld-van-ghent

WINSSEN, 13 september 2016 – “Dat zeeheld Willem Joseph van Ghent uit Winssen kwam was tot voor kort niet bekend”, vertelt Fred Roelofs van Winssen Ontwikkelt Zichzelf tijdens de Molenfeesten Winssen. “Er was een verhaal dat hij uit Gent kwam omdat hij van Ghent heet. Dat bleek achterhaald omdat het kasteel in Gent, waarvan verondersteld werd dat hij daar gewoond had, eerder afgebroken was dan dat hij geboren was. Een ander verhaal dat hij uit Vianen zou komen was ook een beetje vaag. Piet van de Geer, amateurhistoricus en oud bestuurslid van Stichting Historisch Besef Beuningen (Stg. HBB), ontdekte dat de wieg van zeeheld Willem Joseph van Ghent (wikipedia) in 1626 in het kasteel van Winssen stond.”

“Tijdens zijn onderzoek ontdekte Piet dat eind 1500 de familie van Ghent in ‘Het huis te Winssen’ woonde. Het huis stond in de Plaksestraat tegenover het voetbalveld en werd in 1800 afgebroken. Nu staat daar boerderij ‘Het Spijker(mijngelderland.nl). De tweede zoon uit die familie was Willem Joseph, geboren in 1926. Hij is in dienst gegaan toen hij 19 jaar was. Na ongeveer tien vijftien jaar is hij in het garnizoen van Michiel de Ruyter gekomen.”

het-huis-te-winssen

Aanvalsplan door Van Ghent

Een van zijn heldendaden is de in de geschiedenisboeken bekende ‘Tocht naar Catham’. De Engelse vloot lag in Catham achter de ketting omdat Engeland in die tijden geen geld had. Er heerste de pest en er was net een grote brand geweest. In 1666 hadden de Engelsen de Nederlandse handelsvloot bij Terschelling vernietigd. De Zeven Provinciën waren daar boos over en om ze een hak te zetten werd in juni 1667, tijdens een krijgsraad van De Ruyter, een aanvalsplan gemaakt.

Vanwege de ervaring van Van Ghent, was de operationele voorbereiding in zijn handen. De strategie die hij bedacht was dat je er met landtroepen naar toe moest en kleine schepen moest gebruiken. Onder aanvoering van Van Ghent zijn ze de haven van Catham in gevaren, hebben troepen aan land gezet en vijftien Engelse linieschepen verbrandt of tot zinken gebracht. Hieronder bevonden zich vier van de vijf grootste. Het vlaggenschip van de Engelse vloot, HMS Royal Charles, hebben ze mee naar Rotterdam gesleept. Daar hebben ze de spiegel als trofee vanaf gehaald en die hangt nu in het Rijksmuseum.

Grootste maritieme overwinning

De aanval was de grootste maritieme overwinning die Nederland ooit tegen Engeland zou boeken en de waarste maritieme nederlaag die de Britten in hun geschiedenis zouden leiden. De drie mannen (Michiel de Ruyter, Cornelis de Witt en Van Ghent) kregen voor deze overwinningen een gouden beker van de Staten Generaal. Daarop staan in doorlopend beeldverhaal de hoogtepunten van de vermaarde tocht afgebeeld. Eén van de bekers staat in het Rijksmuseum, een ander in het Louvre en één is kapot gegaan.

Foto’s: Wim Piels, Uiterst rechts op de foto: Piet van de Geer
molenfeesten-2016-piet-vd-geer

Uit onze serie ‘Ontmoetingen’

Beuningen Magazine is mede mogelijk door:
knop-pijl-blauw-naar-laatste-berichten