Jarige Bakker Bart hield open dag

raf-spijkstra

BEUNINGEN, 11 maart 2017 – Tussen 05:00 en 07:00 uur werden belangstellenden rondgeleid in 16 bakkerijen in heel Nederland. In de regio waren dat Nijmegen, Malden en Beuningen. Bezoekers kregen een kijkje achter de schermen, een gratis ontbijtje en een goodie-bag mee.

Hidde de Swart van Bakkerij Beuningen is vandaag twee uur eerder begonnen om toch de normale productie van de zaterdag te kunnen draaien. “Terwijl ik vanochtend de klanten rondleid gaat het proces gewoon door. Als het belletje van de oven gaat, moet ik er toch even naar kijken”, vertelt hij vrolijk. “We krijgen hier de producten aangeleverd en plaatsen het van tevoren in de rijskast. Als het daar de tijd uitgezeten heeft, heeft het weer een afgestemde tijd en temperatuur in de oven nodig. Zo heeft elk product zijn eigen programma. Een zacht wit puntje gaat kort op hoge temperatuur de oven in om bruin te worden, toch zacht van binnen te blijven en gaar te worden.” De bezoekers luisteren aandachtig.

hidde-de-swart“Houden jullie veel over?” Wordt er gevraagd. “Het inschatten van hoeveel je overal van moet maken blijft lastig”, antwoord Hidde. “Het weer speelt ook een rol en van sommige producten, zoals appelflappen, kan je snel nog wat van bij bakken maar bij andere producten die moeten rijzen, kan dat weer niet. Het komt daarom altijd wel voor dat je met producten blijft zitten. Zaak is om dat zo min mogelijk te laten zijn en gebeurt het dan toch, dan gaat dat wat kan, naar het leger des Heils.”

“Door vandaag een kijkje achter de schermen te geven, zien de mensen dat wij niet zomaar brood aan het afbakken zijn. Hier op het hoofdkantoor in Beuningen worden de producten in de fabriek bereid en op een gegeven moment ingevroren. Het proces wordt op dat moment eigenlijk gewoon gestopt en wij gaan er hier mee verder. Volgens strakke regels gaat de bereiding in de winkels verder. Er staat precies beschreven welke decoratie waar op moet, wat de bereidingstijden zijn etc. De klant krijgt zo een vers product van gegarandeerde kwaliteit.”

Op de foto is Raf Spijkstra uit Ewijk in alle vroegte aan het helpen. “Ik zag het bericht en dacht gelijk dat het iets voor Raf was”, vertelt zijn moeder. Hij wordt bijna elf en zegt al lang dat hij bakker of profvoetballer wilt worden. Dan is het leuk om vandaag dit zo mee te kunnen maken.” En lachend voegt zij toe: “Zijn zus van veertien vond het te vroeg.”

Bakkerij Bart in het centrum van Beuningen is vanaf maart weer iedere zondag geopend van 09:00 tot 13:30 uur.

Bakker Bart Beuningen
Kerkplein 100

Beuningen Magazine is mede mogelijk door:
knop-pijl-blauw-naar-laatste-berichten