Koninklijke Onderscheiding voor echtpaar Derkse uit Beuningen

koninklijke-onderscheiding-derks

BEUNINGEN, 28 september 2016 – Als blijk van grote waardering voor hun langdurige verdiensten voor Stichting
Kalorama (Centrum voor Doofblinden) ontving het echtpaar Derkse uit Beuningen de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uit handen van burgemeester Carol van Eert. De uitreiking gebeurde bij Stichting Kalorama in Beek-Berg en Dal.

Wim en Lien Derkse zijn op allerlei terreinen betrokken bij de afdeling 2d van het Centrum voor Doofblinden bij Stichting Kalorama en zetten zich vanaf 1984 enorm in voor de bewoners. Ze zijn al ruim 31 jaar actief als gastouder en begeleider van een doof-slechtziende bewoner. Ze ondersteunen hem onder andere bij de verzorging van zijn konijnen en ze ondernemen verschillende uitstapjes met hem. Bezoekjes aan dierententoonstellingen zijn favoriet. De heer en mevrouw Derkse ondersteunen bij diverse activiteiten, ze zijn bijvoorbeeld aanwezig of helpen mee bij vieringen en wandel- en fietstochten. Het echtpaar is altijd aanwezig als er uitvoeringen zijn van de toneelvereniging van Kalorama. Ze moedigen dan de toneelspelers aan of bemannen de bar. Ze stellen zich op als betrouwbare vrijwilligers en zetten zich met veel enthousiasme meerdere keren per week in voor de zorginstelling.

Belevingstuin Kalorama

De heer Derkse was actief betrokken bij de aanleg van de belevingstuin van Kalorama en verzorgt en onderhoud het nog steeds. Zowel de heer als mevrouw Derkse zijn vaak te vinden in de tuin. De tuin biedt veel afleiding en vertier voor alle bewoners van Kalorama. Bewoners gaan er heen voor een praatje of een grapje, maar nemen ook een kijkje of helpen mee in de tuin.

Verder is de heer Derkse al jaren vrijwilliger bij het tandemfietsen. Samen met andere fietsvrijwilligers gaat hij op pad met de bewoners die een visuele en/of auditieve beperking hebben. Is er sprake van een klein technisch mankement aan een fiets, dan biedt Derkse een helpende hand.

Mantelzorgers

De heer en mevrouw Derkse zorgen voor hun bovenbuurvrouw die rolstoel gebonden is. Zij is verlamd als gevolg van een hersenbloeding/herseninfarct. Haar man heeft een volwaardige baan en is blij met de hulp van de heer en mevrouw Derkse. Elke morgen drinken zij samen met de bovenbuurvrouw een kopje koffie en begeleiden haar naar de taxi, die haar naar de dagopvang brengt. Regelmatig neemt het echtpaar de bovenbuurvrouw mee naar diverse activiteiten zodat zij niet alleen thuis zit, ook al is het maar om een boodschap te doen. Vaak zetten de heer en mevrouw Derkse eigen dingen opzij om de bovenburen te helpen.

Dierenvriend

Naast de verdiensten bij Kalorama was de Wim Derkse tien jaar (tot 1984) vrijwilliger bij de Kleindierenvereniging ‘De Vooruitgang’ in Beuningen. Hij was een liefhebber van grote Hoenders (de Lakenvelder), één van de moeilijkst te fokken rassen. Naast dat hij dieren fokte, was hij ook een zeer goed verenigingsmens. Als timmerman maakte hij met een vijftal andere leden o.a. kooien, houten bakken en schagen voor het houden van dieren en ten behoeve van tentoonstellingen. Verder heeft de heer Derkse diverse andere materialen gemaakt voor de vereniging, denk daarbij aan caviabakken en aaibakken voor de jeugd. Vanaf 2008 is Wim vrijwilliger bij Vogelvrienden Weurt waar hij zich eveneens verdienstelijk maakt.

Foto’s: Wim Piels

koninklijke-onderscheiding-derkse2

koninklijke-onderscheiding-derkse3

Beuningen Magazine is mede mogelijk door:
knop-pijl-blauw-naar-laatste-berichten