Oude deel brug Ewijk vanaf woensdag weer in gebruik

oude-burg-ewijk

EWIJK, 20 januari 2017 – Vanaf woensdag 25 januari 06.00 uur rijdt het verkeer op de A50 tussen knooppunt Ewijk en Valburg met drie rijstroken naar het noorden over het oude deel van de Tacitusbrug, dat recent gerenoveerd is. Verkeer naar het zuiden blijft met drie rijstroken gebruik maken van het nieuwe deel van de Tacitusbrug. Hiermee wordt een volgende stap op weg naar vier rijstroken in beide richtingen op de A50 tussen de knooppunten Ewijk en Valburg op de A50 gezet.

Van nog tijdelijk 2×3 naar 2×4 rijstroken

Rijkswaterstaat werkt sinds januari 2011 aan de wegverbreding A50 Ewijk – Valburg naar 2×4 rijstroken en de realisatie van een extra brug over de Waal. Sinds mei 2013 maakt het verkeer in beide richtingen gebruik van de nieuwe brug die direct naast de oude is gebouwd. Intussen is de oude brug gerenoveerd en is gestart met de ombouw van de tijdelijke 2×3 verkeerssituatie naar de uiteindelijke 2×4 situatie. Als eerste stap in deze laatste fase gaat het verkeer richting het noorden met drie rijstroken over het recent gerenoveerde brugdeel rijden. Voor verkeer richting het zuiden blijft de huidige situatie gelijk en verandert er niets (3 rijstroken naar het zuiden).

Verkeer naar het noorden: Pylonen in het midden van de weg

Het verkeer dat vanaf woensdag 25 januari naar het noorden rijdt, gaat gebruik maken van het oude deel van de Tacitusbrug dat onlangs is gerenoveerd. Voorlopig met drie rijstroken, uiteindelijk met vier. Deze brug wikkelde vroeger (voor mei 2013) zowel het verkeer van zuid naar noord als van noord naar zuid op de A50 tussen Ewijk en Valburg af: deze verkeersstromen werden gescheiden door twee pylonen in de ‘middenberm”.

In de eindsituatie gaan straks vier rijstroken naar het noorden over dit oude deel van de Tacitusbrug: twee rijstroken gaan links, twee rijstroken gaan rechts langs de pylonen. Het maakt voor het verkeer niet uit langs welke kant zij de pylonen op de brug passeren: na de brug is er voldoende ruimte en tijd om een keuze voor de vervolgroute in knooppunt Valburg te maken.

Laatste fase

Rijkswaterstaat bouwt nu stap voor stap de tijdelijke 2×3 situatie (waarmee het verkeer sinds mei 2013 te maken had), om naar de definitieve 2×4 rijstroken op de A50 tussen de knooppunten Ewijk en Valburg. Dit zal geleidelijk gaan om het verkeer zo min mogelijk te hinderen. De planning is om uiterlijk 1 juni 2017 het verkeer de beschikking te geven over vier rijstroken in beide richtingen: om dit te realiseren is voor het aanbrengen van de laatste deklaag een aaneengesloten periode van 2×5 nachten met een temperatuur van minimaal 10 graden noodzakelijk.

Verkeer krijgt met name in de avonden en nachten af en toe te maken met een of twee rijstroken minder: dit zal vrijwel geen hinder betekenen. Tijdens de ombouwperiode blijft de snelheid voor het verkeer in beide richtingen 90 kilometer per uur.

In onderstaande animatie is duidelijk te zien hoe het verkeer in de eindsituatie over de Tacitusbrug gaat rijden.

Foto: Wim piels

Beuningen Magazine is mede mogelijk door:
knop-pijl-blauw-naar-laatste-berichten