Sociale Media lessen voor de groepen 7/8 in gemeente Beuningen

sociale-media-lessen-beuningen

BEUNINGEN, 3 december 2016 – De Gemeente Beuningen en de Beuningse basisscholen vinden vanuit educatie en opvoedingsondersteuning Sociale Media erg belangrijk. Daarom zijn voor alle groepen 7 en 8 van de basisscholen van de gemeente Sociale Media lessen, gegeven door Natascha Jellema, gecertificeerd Mediacoach. De lessen startten in februari en eind november waren de laatste lessen en de laatste ouderavond.

Door: Natascha Jellema

Alle groepen waar les aan gegeven is, reageerden betrokken wat mede zichtbaar was door de hoge mate van interactie met de kinderen. Hierbij kwam naar voren dat de kinderen van groep 8 het meeste weten van Sociale Media.

Sociale Media is niet meer weg te denken uit ons leven. Op steeds jongere leeftijd krijgen kinderen een mobiele telefoon en gaan ze op Sociale Media en gamen. Denk aan Pokemon Go waarbij zelfs nog jongere kinderen met vaak de mobiele telefoon van hun vader of moeder deze zomer op stap gingen. Er gaat een wereld voor hen open. Een wereld die zij zelf kunnen betreden zonder veel toezicht. Een wereld vol mogelijkheden. Chatten met iemand uit het buitenland, gamen met je vrienden, met een Youtube filmpje een spreekbeurt opleuken en Snapchatten met je vrienden met de meest grappige filters.

De mogelijkheden zijn dus eindeloos en toch gaan er soms dingen mis. Whatsapp groepen waar de beheerder een klasgenootje blokkeert of waar ruzie ontstaat door een vervelend berichtje. Of die leuke jongen die vrienden met je wilde worden en niet zo’n leuke jongen blijkt te zijn of misschien wel helemaal geen jongen maar een oude man van middelbare leeftijd.

In de offline wereld worden kinderen aangesproken als ze iets geks zeggen of als er ruzie op het schoolplein ontstaat maar in de online wereld krijgen de ouders en leerkrachten helaas niet alles mee.

De kinderen in Beuningen weten over het algemeen goed wat er speelt en zijn zich aardig bewust van de gevaren. Vaak zeggen ouders dat “Whatsapp” prive is en dat het kind zelf kan bepalen. Maar kinderen zijn vooral kinderen en hebben op zijn tijd ouderlijke begeleiding nodig. Online meekijken hoort hierbij. Mijn advies voor de ouders van nu, kijk mee, game met je kind, let op de privacy instellingen en luister naar wat ze allemaal al weten. Begeleid ze. Ze vinden het ontzettend leuk om hun papa of mama hun online wereld te laten zien. Dank aan de gemeente Beuningen en de basisscholen van Beuningen.

Top 3 Gebruik Sociale Media groep 7/8 in de gemeente Beuningen:
1. Whatsapp
2. Instagram
3. Snapchat

Top 3 Gebruik Games groep 7/8 in de gemeente Beuningen:
1. Minecraft
2. FiFa
3. GTA

Gemiddelde leeftijd dat de kinderen hun eerste mobiele telefoon hadden gekregen was tussen 9 en 10 jaar.

Beuningen Magazine is mede mogelijk door:
knop-pijl-blauw-naar-laatste-berichten